Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ [ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ]


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

 Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 384 π.Χ. καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η κηδεμονία καθώς και η διαχείριση της περιουσίας του ανατέθηκε από τον πατέρα του σε τρεις φίλους του. Από νωρίς στράφηκε στις ρητορικές σπουδές ( υπήρξε μαθητής του Ισαίου) , αφενός λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών του και αφετέρου λόγω της ανάγκης να προστατεύσει τα συμφέροντά του έναντι της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του από τους κηδεμόνες του. Παράλληλα με τις ρητορικές του σπουδές , αγωνίστηκε με αδάμαστη θέληση και πείσμα να διορθώσει σωματικές ατέλειες και αδυναμίες (ένταση φωνής, ορθοφωνία, ηθοποιία) . για πολλά χρόνια άσκησε το επάγγελμα του λογογράφου και δίδασκε ιδιωτικά τους νέους την τέχνη του λόγου.

Υπήρξε ενεργός πολιτικός, συμμετείχε και επηρέαζε τα πολιτικά δρώμενα. Αποδύθηκε με πάθος σε ένα ισόβιο, σκληρό και δραματικό αγώνα εναντίον των Μακεδόνων και του Φιλίππου του Β’, τον οποίο θεωρεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της Αθήνας. Γι αυτό τον  λόγο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους οπαδούς του φιλομακεδονικού κόμματος, όπως τον Αισχίνη, τον Φωκίωνα και κυρίως τον Ισοκράτη ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της «Πανελλήνιας Ιδέας» δηλαδή της ένωσης όλων των Ελλήνων υπό την ηγεσία του Φιλίππου για τον πόλεμο εναντίον των Περσών.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπήρξαν δραματικά. Κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και δραπέτευσε.  Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Αθηναίοι, εκ του ασφαλούς, με ψήφισμά τους τον ανακάλεσαν πανηγυρικά από την εξορία, η ελευθερία του όμως αυτή δεν κράτησε για πολύ, γιατί αναγκάστηκε ξανά να φύγει ύστερα από την εμπλοκή του στην αποτυχημένη επανάσταση που έγινε τότε κατά των Μακεδόνων. Οι στρατιώτες του Αντίπατρου τον κυνήγησαν και τον βρήκαν στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία, το πίσω ορεινό τμήμα του Πόρου. Για να μην τον πιάσουν, ήπιε δηλητήριο και πέθανε στις 12 Οκτωβρίου του 322 π.Χ.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Α. ΔΙΚΑΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Πέντε δικανικοί λόγοι κατά των κηδεμόνων του

Κατά Τιμοκράτους

Κατ’ Ανδροτίωνος

Προς Λεπτίνην….

 Β. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ  ΛΟΓΟΙ

Περί των Συμμοριών

Υπέρ της Ροδίων Ελευθερίας

Κατά Φιλίππου Β’ (4)

Ολυνθιακοί (3)

Περί της ειρήνης…

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο τομέας στον οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Δημοσθένης ήταν ο πολιτικός στίβος και οι δημηγορίες του ενώπιον του αθηναϊκού λαού του άφησαν αιώνια δόξα και τον τίτλο του μεγαλύτερου ρήτορα της αρχαιότητας.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

Είναι καταρχάς ιστορική καθώς μέσα από τους λόγους του παρελαύνει η κοινωνική ζωή, η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική της Αθήνας του 4ου αιώνα. Μεγάλη όμως είναι και η αισθητική αξία των λόγων του χάρη στην ηθοποιία, στην ισχυρή επιχειρηματολογία, τον πυκνό-ζωηρό – ορμητικό λόγο και την καλοδουλεμένη μορφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου